24 juni 1337. Henricus Wassynck. Wilhelmus de Virackeren, schout van Sutphania, oorkondt dat heer Henricus de Damme, ridder, zjn vrouw Elizabeth en hun kinderen, alsmede Suederus ten Damme, knaap, zijn vrouw Aleydis en hun kinderen aan Johannes tor Huven en Henricus Wassynck het goed Zuderlo bij Angheren in de parochie Warnesfelt hebben verkocht.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 357 Inventaris van het archief van het Vrouwenconvent Isendoorn.
18 december 1373. Pelgrum Wassingh en Fenne. Richter en schepenen van Zutphen oorkonden, dat Pelgrum Wassingh en Fenne, zijn vrouw, een jaarrente van 2 pond, gaande uit hun huis in de Nyerstad, gelegen op de hoek van de straat naar de Nyerstadeskerk, verkocht hebben aan Henrick van Bake Geerdeszoon.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 357 Inventaris van het archief van het Vrouwenconvent Isendoorn.
16 maart 1405. Henric Wassingh. Richter en schepenen van Zutphen oorkonden dat Henric Wassingh aan Alebert ter Hawijc het halve huis en tuin in de Niestat en een halve tuin over de straat heeft verkocht.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 357 Inventaris van het archief van het Vrouwenconvent Isendoorn.
16 maart 1440. Wolbert Wassinck en Kunne. Heer Dirck Bueginck, pastoor te Zelhem op het Goy, verklaart dat hij aan Kunne Wassinck, weduwe van Wolbert Wassinck, een stuk land in Voirden heeft verkocht, met name de Bleeckeers in de buurschap Delden - waarvan hij Kunne ook de oude brieven heeft overgegeven - alsmede een kampje land tegenover de Weedemhoff in het kerspel Vorden, en een koolhof bij het dorp gelegen.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 325 Inventaris van het archief van Sint Walburgis 1059-1606.
27 november 1440. Willem, Claes en Beernt Wassinck (de zonen van Wolbert). Andries Iseren Alphartszoon, schout binnen en buiten Zutphen, oorkondt dat Konegont, weduwe van Wolter [of: Wolbert] Wassing, en haar kinderen Willem, Claes en Beernt aan deken en kapittel van St. Walburgiskerk te Zutphen een stuk land hebben verkocht, geheten "den Bleckeers" met nog een stukje land, gelegen in het kerspel Vorden, buurschap Delden.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 325 Inventaris van het archief van Sint Walburgis 1059-1606;
- Historisch kadaster Zutphen.
1458. Herman Wassinck en Jutte. Herman wordt genoemd als bewoner van een belendend perceel aan de Laarpoort (Laarstraat). Op 13 februari 1464 nemen zij een hypotheek op het huis aan de Laarstraat. In 1470 worden zij opnieuw genoemd in een acte waarbij Herman Wassynck en zijn vrouw Jutte een jaarrente van 1 gouden schild,gaande uit een huis buiten de Laarpoort, verkopen aan de olderlieden en de gildenmeesters van het Godsgilde.
Bronnen:
- Historisch kadaster Zutphen;
- Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 464Inventaris van de religieuze en geestelijke gilden 1382-1550.
1460. Beernt Wassinck (zoon van Wolbert). Beernt of Bernt wordt ook in juli 1460 genoemd als bewoner en augustus 1465 als koper van een huis aan de Saltmarckte (Houtmarkt). Tussen 1469 en 1510 wordt hij bij het kadaster Bertolt en Bernt genoemd. In 1517 staat er 'wijlen' bij. In 1478 wordt hij genoemd als gildenmeester van het scroedergilde.
Bronnen:
- Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 84 Inventaris van het archief van de Sint Anthony Groote Broederschap 1451-1934;
- Historisch kadaster Zutphen.
29 maart 1463. Henrick Wassinck Stevensz en Hadewych. Arnolt, hertog van Gelre, etc. oorkondt dat Johan Geritzoon Koickenbecker hem het goed Willinck in het kerspel Zelem heeft opgedragen en dat hij er daarna Henrick Wassinck Stevensz, mee heeft beleend, wiens vrouw Hadewych uit dit goed een lijftocht krijgt.
Dit betekent dat er rond 1400 ook nog een Steven Wassinck moet hebben geleefd.
Op 3 juli 1483 wordt Henrick opnieuw genoemd. Henrick Wassinck geeft aan zijn natuurlijke zoon Henrick 100 gouden Rijnse guldens, te betalen binnen een bepaalde termijn, en stelt hem daarvoor tot onderpand het goed Wyllynck en zijn ander goed in het kerspel Selem. Dit betekent dat er 3 generaties zijn: Steven, Henrick en Henrick.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 357 Inventaris van het archief van het Vrouwenconvent Isendoorn.
1489. ? Wassinx. In het morgengaveboek wordt een bruid Wassinx genoemd met als bruidegom Van Goir.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
1493. Derick Wassinx. In het morgengaveboek wordt een bruid Derick Wassinx genoemd met als bruidegom Derick van Boickholt.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
1496. Stynken of Stijn Wassinck en Evert Kremer. Zij worden in het morgengaveboek genoemd. In 1533 wordt in het archief van het Oude en Nieuwe Gasthuis vermeld dat Stienken de boerderij Wassinck in de buurtschap Warken in bezit heeft.
Bronnen:
- Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
- Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 407 Inventaris van het archief van het Oude en Nieuwe Gasthuis Zutphen 1380-1841.
1 maart 1500. Henrick Wassinck. De stad Deventer aan de stad Zutphen. Verzoek om de twist tussen die van Enchusen en die van Zutphen, waarin de stad vergeefs heeft pogen te bemiddelen, te laten rusten nu er kooplieden van Enchusen binnen Deventer zijn, en mededeling van de klacht van haar burger Claes Tueninck, die door Henrick Wassinck, burger of ingezetene van Zutphen, gepeind is wegens Henricks vermeende aanspraken op Herman Ludolphs en Peter van Mouwick, raadsvrienden van Deventer.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Hanzestuk 229a.
18 oktober 1503. Anthonia Wassinges. Zij wordt genoemd als hypotheekgever van een huis aan de Beukerstraat.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Historisch Kadaster Zutphen.
1505. Ueland Wassinx. In het morgengaveboek wordt een bruid Ueland Wassinx genoemd met als bruidegom Herman van Halderen.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
1505. Gertruit Wassinx. In het morgengaveboek wordt een bruid Gertruit Wassinx genoemd met als bruidegom Willem Wennemers.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
7 juni 1513. Henrick, Stijn en Janna Wassinck. Richter en schepenen van Zutphen oorkonden, dat Evert Broickhuyss en zijn vrouw Styna, Henrick Wassinck en zijn zuster Janna aan Jan Kuyper en zijn vrouw Mechtelt hun huis op de Niestat verkocht hebben.
Evert wordt elders ook Evert Kremer genoemd en is dezelfde die 1496 met Stynken trouwt die elders ook Stijn Wassinck wordt genoemd. In 1533 worden Evert en Stijn genoemd als de bezitters van boerderij Wassinck in Warken,
De vraag is of Henrick dezelfde Henrick is die de zoon is van Henrick Stevensz.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Morgengaveboek.
30 september 1518. Wilhem Wassinck en Trude. Willem wordt genoemd als bezitter van een belendend perceel aan de Houtmarkt. Is hij een nazaat van Beernt die ook een woning had aan de Houtmarkt? In 1526 wordt hij nogmaals genoemd. In 1535 wordt Trude genoemd als weduwe van wijlen Wilhem Wassinck.
Bron: Regionaal Archief Zutphen. Historisch Kadaster Zutphen.
31 maart 1533. Stijn Wassinck. Ludolph van Achtevelt, stadhouder van Johan van Keppell, schout te Zutphen binnen en buiten, oorkondt, dat Stienken, weduwe van Evert Kremer, een jaarrente van 3 rijnse goudgulden uit haar erf Wassinck, gelegen in het kerspel Warnsfelde in de buurschap Watcken, verkocht heeft aan het St. Elisabethsgasthuis.
In 1537 is er een boedelscheiding tussen Stijne, weduwe van Evert Kremers, enerzijds, en haar kinderen mr. Gerrit Kremer, Johanna Wassink, wonende in het convent, en Griete anderzijds.
Op 31 maart 1541 verkopen Mr. Gerit Kremer, Lambert van Luchteren X Stine, joffer Johanna Wassinck, Clais Vatebender X Jutte, Elsken Quickelers. Mr. Ailbert van Brunckhorst + voor zijn voorkinderen Henrick en Gerberich (Griete Kremer, dochter van mr. Gerrit en Johan Knappert) een woning aan de Broederenkerkstraat.
Bronnen:
- Regionaal Archief Zutphen. archiefnummer 407 Inventaris van het archief van het Oude en Nieuwe Gasthuis Zutphen 1380-1841.
- Stads en Streekarchief Zutphen. archiefnummer 10 Inventaris van het oud-rechterlijk archief van de gemeente Zutphen.